Sivut

maanantai 28. lokakuuta 2013

Kirjoja, kirjoja, kirjoja!

En tiedä, onko blogin pikkuinen lukijakunta kovinkaan kiinnostunut kirjallisuudesta, mutta koska kyseessä on itselleni tärkeä alue, höpötän nyt muutamalla sanalla Helsingin kirjamessuista jotka järjestettiin 24-27. lokakuuta 2013 tuossa ihan kiven heiton päässä. Messuilla ravasin joka päivä ja samalla tuli myös törmättyä moniin kavereihin ja tuttuihin.

Torstaina messuilla tuli vietettyä "vain" kolmisen tuntia ihan päivän päätteeksi, koska en kerjennyt paikalle aikaisemmin koulun takia ja piti ennen messuja myös piipahtaa kotona murkinoimassa, koska moinen toiminta unohtui koulussa järjestämämme runopajan tiimellyksessä aivan kokonaan. Muutenkin tuo ensimmäinen päivä oli lähinnä pehmeä laskeutuminen, jonka vietin haistellen ja maistellen tunnelmaa sekä koluten läpi kirjakojuja yrittäen miettiä, mitä sitä raaskisi tulevina päivinä ostaa. Sanottakoon, että siitä alkuperäisestä budjetista mentiin metsään aika reippahasti eikä auttanut, vaikka miten yritin muistuttaa itseäni, että kotihyllyssä odottaa edelleen tolkuton pino lukemattomia kirjoja. No, eipä meikäläinen ole ennenkään sitä järjen ääntä pahemmin kuunnellut.

© Helsingin Kirjamessujen Facebook-sivu
Perjantaina tuli sitten suoritettua ensimmäiset törsäilyt sekä kuunneltua satunnaisia luentoja. Akateemisen kirjakaupan messutarjous poisti kirjojen hinnasta parikytä prossaa, joten sinne tieni vei. Ehdoton must -hankinta oli Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat, jota olikin tullut kirjakaupoissa himoittua ja lääpittyä jo pidemmän aikaa. Jokaista messuilta ostamaani kirjaa olen jo klähminyt ja pyöritellyt käsissä suorastaan häiritsevän paljon, mutta tätä kirjaa aloin ensimmäisenä kunnolla lukemaan. Olen useamman kuukauden kuvitellut lukuintoni laantuneen, koska lukeminen on tuntunut väkinäiseltä ja ajatus on usein harhaillut tavaamisen yhteydessä. Oikeasti minulta on vain puuttunut hyvä, oikeasti koukuttava kirja. Nyt kun olen Ja vuoret kaikuivat -teosta lukenut, niin on ihme, että sitä raaskii kädestään laskea. Jos en aina välillä istuisi koneella tekemässä kouluhommia tai miettimässä pitäisikö niitä tehdä, istuisin luultavasti nenä kiinni kirjassa niin kauan, että takakansi tulisi vastaan. Hosseinilla on äärettömän rikas tyyli kuvailla ympäristöä ja asioita, mutta hän myös onnistuu lataamaan hahmoihinsa niin paljon tunnetta, että se tuntuu lukijan sydänjuurissa asti.

Toinen Akateemisen pisteestä mukaan lähtenyt teos oli Tuula Karjalaisen kirjoittama elämänkerta eräästä toisesta suosikkikirjailijastani. Kyseessä on siis kirja nimeltään Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta. Tove on minulle yksi ehdottomista suunnannäyttäjistä ja hänellä on ihastuttava tyyli kuvata asioita, niin kuvataiteilijana kuin kirjailijana. Rakastan myös Muumi -kirjojen symboliikkaa. Vaikka Muumi -kirjat onkin kirjoitettu MYÖS lapsille, niin yleensä alan aina äristä ja murista jos joku mieltää ne pelkästään lapsille suunnatuksi hömpäksi. Jo yläasteella järkytyin pahasti, kun olin tekemässä äidinkielen esitelmää Tovesta ja opettaja kielsi minua lukemasta taustatyöksi Muumi -kirjoja, koska ne ovat kuulemma liian "lapsille suunnattuja" tai jotain. Kyse on siitä, miten niitä lukee. Okei, lopetan tämän paasauksen tähän. Jos joku erityisesti kiinnostui suhteestani Toveen ja Muumeihin, niin tulkoon nykimään hihasta. Voin luvata keskipitkän ja kuivahkon saarnan.

© Helsingin Kirjamessujen Facebook-sivu
Perjantailta jäi mieleen myös yksi mukava tapaus ruokamessujen puolelta, joille siis pääsi samalla lipulla. Seisoskelin erään suklaakojun kohdalla, kun tiskin takana seisova nuori nainen alkoi yhtäkkiä hehkuttaa maasta taivaaseen, miten tunnisti minun hiusteni perusteella käyneen paikalla jo edellisenä päivänä ja miten minulla on kuulemma ihanan rohkea tyyli ja ties mitä. Sain naiselta myös ilmaiseksi pari sellaista ihanaa, isoa (ja suht hintavaa) konvehtia. Täytyy sanoa, että tuo pisti kyllä meiksin hymyilemään loppupäivän kuin mikäkin vähä-älyinen idiootti. En kovinkaan usein saa vierailta ihmisiltä kehuja, joten tuo pikku juttu tuntui ihan mielettömän ihanalta ja sai aikaan hyvän mielen.

Lauantai oli ehdottomasti aktiivisin messupäivä ja erityisesti tuona päivänä oli tuttuja paljon liikenteessä ja pari tuttua runoilijaa oli paikalla esiintymässäkin (tai no, toisen oikeastaan vain tiedän sen perusteella, että hän vetää proosakurssia nykyisessä koulussani). Palloilin siinä sujuvasti paikasta toiseen ja törsäsin vähän lisää Otavan/Liken pisteellä. Pokkareita tuli haalittua, koska halvalla sai (3 kpl / 15 euroa). Dmitri Gluhovskin kirjaa Metro 2033 olin jo jonkin aikaa kaipaillut, kun eräs baarissa tapaamani kaverin kaverin kaveri (tai joku sellainen) siitä mainitsi ja nimi jäi takaraivoon kummittelemaan.  Michael Crichtonin ja Richard Prestonin kirjasta Mikro en oikeastaan tiedä juuri mitään eikä takakansi paljon kerro, mikä on vain hyvä koska yleensä takakannet tuppaavat antamaan kirjasta väärän kuvan ja spoilaamaan sitä tarpeettomasti. Crichton on itselleni tuttu lähinnä Jurassic Park -elokuvien pohjana olleiden kirjojensa kautta ja Mikron takakansi lupailikin opuksen olevan herkkua kyseisten kirjojen faneille. Käsittääkseni Prestonin osuus kirjassa oli viedä se loppuun Crichtonin kuoltua, mutta en menisi päätäni tästä pantiksi laittamaan. Kolmantena pokkarina mukaan tarttui J.K. Rowlingin Paikka vapaana, joka on pyörinyt "pitäisi lukea" -listallani hävyttömän kauan. Rowling on minulle tuttu lähinnä Pottereista, enkä oikein vielä tiedä, miten asennoituisin tähän uuteen teokseen. Samalla se kiinnostaa kamalasti, mutta toisaalta se ei myöskään herätä mitään suurempia tunteita. No, aika näyttää.

© Helsingin Kirjamessujen Facebook-sivu
Olin jo melkein poistumassa pokkareineni kassalle, kun silmäni osuivat eräällä pöydällä nököttäviin kirjoihin, joista yhden kannessa komeili nimi Chuck Palahniuk. Kyseinen nimi on meitsille sellainen, joka ei anna harkinnan varaa. Oli vain pakko taiteilla sekin vielä kirjapinoni päällimmäiseksi ja vasta siinä vaiheessa vaivauduin edes vilkaisemaan kirjan nimeä (Kirottu). Myös Palahniuk on vienyt sydämeni satiirillaan ja mustalla huumorillaan. En tiedä monelleko kirjailijan nimi itsessään sanoo mitään, mutta elokuva Fight Club saattaa soitella joitain kelloja. Nähtyäni elokuvan jokunen vuosi sitten rakastuin täysin ja meinasin seota lopullisesti, kun kuulin kyseisen rainan perustuvan samannimiseen kirjaan. Pakkohan se sitten oli mahdollisimman nopeasti aikoinaan pieniin kätösiini haalia. Kirjan luettuani olin täysin myyty ja haalin hyllyyni myös muita Palahniukin teoksia, viimeisimmän tosiaan kirjamessujen yhteydessä.

Koska tulin ostelleeksi tietyn summan edestä (höm höm) sain myös kaupan päälle mikin. Kyseessä on itsellenikin uusi juttu, eli siis pikkupikkupikkunen kirja, jossa sivut on valmistettu todella ohuesta paperista. Vaikka miki onkin pieni (vilkaiskaa kuvasta ja verratkaa vaikka pokkareihin), niin siihen on onnistuttu mahduttamaan kokonainen kirja. Tuo omani on n. 2 senttiä paksu, joten leukani olikin loksahtaa lattiaan kun tarkistin kirjan sisältävän about 1130 sivua. Rakenne tietysti on asettelultaan erilainen kuin tavallisissa kirjoissa eli kirjaa luetaan tuolta pidemmältä sivulta. Tajusikohan kukaan tuosta nyt mitään? Opuksen kirjoitta on Jens Lapidus ja kirjan nimi Rahalla saa - Stockholm noir 1. Ei sano meiksille mitään, koska kirjahan tosiaan annettiin satunnaisesti kassalta.


Lauantai päättyi aika vaikuttavissa tunnelmissa, kun kävin kuuntelemassa luennon Kirjasta näyttämölle - Kun kyyhkyset katosivat. Luennon alussa ja lopussa näytelmän musiikista vastaava Maija Kaunismaa esitti pari kappaletta näytelmästä ja erityisesti lopussa soitettu kappale veti vatsalta pohjan ja oli suorastaan ihme, etten alkanut parkua suoraa huutoa liki täydessä luentosalissa. Olen yrittänyt löytää biisiä netin syövereistä, mutta toistaiseksi tuloksetta. Kai se täytyy vain odottaa, että näytelmä saapuu teattereihin ja voin käydä kuuntelemassa sen siellä (toki haluan nähdä näytelmän muutenkin, ei sillä). Toivon mukaan näytelmän ensi-illan myötä kappale tulee nettiinkin kuunneltavaksi.

Sunnuntaina en enää törsäillyt, budjettikin oli ylitetty jo aikaa sitten. Harrastin lähinnä random palloilua, lätisin tuttujen kanssa ja pysähdyin aina välillä kuuntelemaan jotain luentoa, erityisesti sunnuntailta jäivät mieleen Muumi -aiheinen ohjelma.

Kirjamessuista jäi tänäkin vuonna tosi hyvä maku ja nyt sitten odotellaan ensi vuotta. Toivottavasti jos joskus muutan pois Suomesta, niin siellä jossain on tarjolla yhtä monipuolinen kirjallisuustapahtuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti